Selasa, 24 November 2009

Cara Penyediaan Kek Coklat Pekat


Cara membuatnya:

  1. Siapkan loyang pembakar. Lapiskan dengan kertas minyak. Sapukan dengan mentega hingga rata. Taburkan sedikit tepung gandum dan
    ratakan. Letakkan ke tepi.
  2. Masak krim kental di atas api yang kecil. Sentiasa kacau agar krim tidak berketul. Masukkan coklat masakan dan kacau sehingga sebati.
    Angkat dan ketepikan.
  3. Pukul mentega dan gula pasir hingga kembang. Masukkan kuning telur dan putih telur sedikit demi sedikit sambil terus memukul adunan
    hingga kembang.
  4. Masukkan tepung gandum dan serbuk coklat secara berganti-ganti sambil dipukul hingga sebati.
  5. Tuangkan adunan krim pekat dan kacau perlahan-lahan.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan. Bakar dalam selama 45 minit.
  7. Angkat adunan yang telah masak dan sejukkan.
  8. Keluarkan adunan dari loyang dan hias dengan coklat yang telah dipotong panjang. Taburkan dengan serbuk coklat.
  9. Potong mengikut selera anda. Hidangkan.

0 ulasan:


Blogspot Template by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and Supported by ArchitecturesDesign.Com Beautiful Architecture Homes