Cara Pembuatan:
- Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan masukkan telur perlahan-lahan.
- Gaulkan kacang walnut, lobak merah, tepung, serbuk penaik, jus limau, sedikit garam dan esen vanila sehingga rata.
- Campurkan bahan-bahan tersebut ke dalam adunan yang pertama dan gaul rata.
- Setelah adunan siap tuangkan ke dalam acuan yang telah disapukan dengan sedikit mentega dan di alas dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 180°C selama 45 minit.
- Setelah siap sejukkan kek dan sapukan krim mentega di atasnya dengan rata. Hiaskan dengan lobak kecil yang diperbuat daripada
marzipan.
Cara membuat krim mentega:
- Gula dan putih telur dimasak menggunakan "double boiler" sehingga gula larut.
- Apabila gula telah larut masukkan ke dalam mesin pengadun dan pukul hingga kembang dan sejuk.
- Kemudian masukkan mentega dan pukul hingga sebati.
0 ulasan:
Catat Ulasan