Selasa, 24 November 2009

Cara Penyediaan Kek Lobak Berkacang


Cara Pembuatan:

  1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan masukkan telur perlahan-lahan.
  2. Gaulkan kacang walnut, lobak merah, tepung, serbuk penaik, jus limau, sedikit garam dan esen vanila sehingga rata.
  3. Campurkan bahan-bahan tersebut ke dalam adunan yang pertama dan gaul rata.
  4. Setelah adunan siap tuangkan ke dalam acuan yang telah disapukan dengan sedikit mentega dan di alas dengan kertas minyak.
  5. Bakar pada suhu 180°C selama 45 minit.
  6. Setelah siap sejukkan kek dan sapukan krim mentega di atasnya dengan rata. Hiaskan dengan lobak kecil yang diperbuat daripada
    marzipan.



Cara membuat krim mentega:

  1. Gula dan putih telur dimasak menggunakan "double boiler" sehingga gula larut.
  2. Apabila gula telah larut masukkan ke dalam mesin pengadun dan pukul hingga kembang dan sejuk.
  3. Kemudian masukkan mentega dan pukul hingga sebati.

0 ulasan:


Blogspot Template by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and Supported by ArchitecturesDesign.Com Beautiful Architecture Homes